Puutarhanhoito tarjoaa monia etuja, kuten fyysistä aktiivisuutta, raitista ilmaa ja auringonvaloa. Se on myös hauska tapa nauttia luonnosta ja rentoutua. Vihannesten kasvattaminen puutarhassa auttaa säästämään ruokakuluissa ja voi myös vähentää ympäristövaikutuksia.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että puutarhurit syövät todennäköisemmin enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin he, jotka eivät touhua puutarhassa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että puutarhanhoito helpottaa tuoreen ja terveellisen ruoan saatavuutta.
Puutarhanhoidon ei tarvitse olla vaikeaa. Myös aloittelijat voivat aloittaa puutarhanhoidon helpoilla vinkeillä, joita katsotaan tässä artikkelissa.
Kerää ensin tarvittavat puutarhatarvikkeet
Puutarhatyökalut ovat välttämättömiä istutukseen, kasteluun, rikkakasvien kitkemiseen ja sadonkorjuuseen. Joitakin perustarvikkeita ovat esimerkiksi lapio, hara, harava, istutuskuokka, kastelukannu ja leikkurit. Pihavarasto on erinomainen paikka säilyttää puutarhatarvikkeet.
Aloita siemenistä
Siemenet ovat puutarhan perusta. Valitse siemenet huomioiden haluamasi kasvit, asuinalueesi ilmasto ja käytettävissä oleva tila. Aloittelevan puutarhurin kannattaa harkita yleisimpiä siemeniä, joita on kasvatettu suuria satoja ja tuholaistenkestävyyttä silmällä pitäen. Luomusiemenet kasvatetaan ilman synteettisiä torjunta-aineita tai lannoitteita, kun taas perinteiksi siemeniksi kutsutaan yleensä sukupolvelta toiselle periytyviä siemeniä.
Taimista täysikasvuisiin kasveihin
Taimet ovat nuoria kasveja, jotka on kasvatettu sisätiloissa tai kasvihuoneessa. Ne ovat hyvä vaihtoehto puutarhureille, jotka haluavat aloittaa kasvukauden aikaisin. Taimia voi ostaa puutarhalta tai taimimyymälästä, tai voit kasvattaa omat siemenistä.
Taimien istuttamista varten tarvitset muutamia työkaluja, kuten lapioita ja hanskat. Löydät ne esimerkiksi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.
Harkitse maaperää
Hyvä maaperä on tärkeää kasvien terveelle kasvulle. Hyvä maaperä tulisi olla löysää, hyvin kuivuvaa ja runsasta orgaanista ainetta. Voit parantaa maan laatua lisäämällä siihen kompostia tai muita orgaanisia aineita, kuten kuivattuja lehtiä, ruohonleikkauksia tai turvetta. Harkitse myös maan testaamista.
Muista lannoitteet
Lannoitteet antavat kasveille ravinteita niiden vahvistamiseksi. Lannoitteita on saatavilla luonnonmukaisina, synteettisinä ja lannoitteen sisältävänä maana. Jotkut lannoitteet antavat välittömän lannoituksen, kun taas toiset voivat vapauttaa ravinteita hitaasti. Eri kasvit tarvitsevat erilaisia lannoitteita, joten varmista, että tutkit ja käytät lannoitetta ohjeiden mukaan.
Komposti on luonnollinen lannoite, joka valmistetaan orgaanisesta aineksesta, kuten lehdistä, ruohonleikkauksesta ja ruokajätteestä, kuten banaaninkuorista ja kananmunankuorista. Komposti on erinomainen vaihtoehto, sillä se auttaa vähentämään ruokahävikkiä.
Ruoanlaitostakin tulee kiinnostavampaa, kun voit käyttää ruokajätteet kompostiin, jolla kasvatat omia kasveja ruoanlaittoa varten.
Aloita vihannesten kasvatus: valitse haluamasi hedelmät ja vihannekset
Ennen kuin aloitat kaivamisen valitse sijainti, joka ottaa huomioon haluamasi puutarhan koon, kasvatettavat kasvit ja ilmaston. Kasvit, jotka menestyvät parhaiten täydessä auringossa, tarvitsevat vähintään kuusi tuntia auringonvaloa päivittäin.
On olemassa kolme pääasiallista tapaa kasvattaa puutarhaa: astioissa, maassa tai kohopenkeissä. Jokaisella menetelmällä on omat etunsa ja haittansa.
Astiat sopivat hyvin puutarhureille, joilla on rajoitettu tila ja jotka eivät halua muokata maata. Hyvät astiat voi löytää Hobbyhall.fi-verkkokaupasta edullisesti.
Jotkut kasvit eivät kuitenkaan kasva yhtä hyvin pienessä tilassa ja ne vaativat yleensä useamman kerran kastelua ja lannoitusta. Perinteisin tapa eli kasvattaminen maassa sopii ihmisille, joilla on paljon tilaa ja jotka haluavat kasvattaa suurempaa puutarhaa.
Maassa kasvattamisessa voi kuitenkin olla vaikeaa hallita rikkakasveja ja tuholaisia. Tarvitset rikkaruohojen hallintaan esimerkiksi rikkaruohonpoistajat, joita voi myös etsiä Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.
Kohopenkit ovat hyvä vaihtoehto puutarhureille, joilla ei ole hyvää maaperää omalla pihallaan (esimerkiksi savea tai hiekkaa), jotka eivät voi kyntää maata puutarhalleen tai joilla on liikkumisrajoitteita tai vaikeuksia kumartua. Yksi haittapuoli on se, että kohopenkin rakentaminen voi olla kallista.
Ennen puutarhan aloittamista kannattaa selvittää, millaiset tarvikkeet puutarhan hoitoon tarvitaan.
Perusohjeet puutarhan hoitoon
Muutamilla vinkeillä voit varmistaa puutarhasi menestyksen.
Anna kasveille riittävästi tilaa istutuksen yhteydessä. Jos asetat kasvit liian lähelle toisiaan, ne kilpailevat resursseista eivätkä kasva yhtä hyvin.
Kastele kasveja säännöllisesti, erityisesti kuumalla ja kuivalla säällä. Kastele kasvit niiden tyveen ja mieluiten aikaisin päivällä. Useimmat kasvit tarvitsevat vähintään 2,5 senttiä vettä viikossa, mutta vältä liikakastelua, joka voi tukahduttaa kasveja ja aiheuttaa juurimädän. Liian vähäinen kastelu voi myös olla ongelma, koska se voi aiheuttaa kuivia lehtiä ja nuupahtamista tai jopa kasvien kuoleman.
Lannoita kasveja säännöllisesti tarpeen mukaan. Useimmat kasvit tarvitsevat lannoitusta joka toinen viikko riippuen maan laadusta ja käytetystä lannoitteesta.
Poista rikkaruohot puutarhastasi säännöllisesti. Rikkaruohot kilpailevat kasvien kanssa vedestä, ravinteista ja auringonvalosta.
Suojaa kasvit tuholaisilta ja taudeilta, jotka voivat vahingoittaa tai jopa tappaa kasveja. Voit käyttää fyysistä suojaa, kuten kasvihuopia tai aitaa, suojaamaan kasveja tuulelta ja hyönteisiltä. Voit myös käyttää luonnonmukaisia torjunta-aineita, kuten neem-öljyä tai hyönteispetoja, torjuaksesi ei-toivotut tuholaiset. Hyödylliset hyönteiset, kuten leppäkertut auttavat pitämään tuholaiset kurissa. Korjaa satoa säännöllisesti, mikä kannustaa kasveja tuottamaan enemmän. Jos odotat liian kauan sadonkorjuuseen, sato saattaa ylikypsyä eikä maistu yhtä hyvältä.